Wat maakt laurier een goede haagsoort?

Laurierkers, in de volksmond ‘laurier’ genoemd, is er in veel verschillende soorten en maten. Deze soorten worden ook wel aangegeven als cultivars. Het zijn dan ook planten die zijn gekweekt en geteeld vanwege hun speciale eigenschappen. Inmiddels kunt u uit een zeer divers aanbod lauriersoorten kiezen om als haag aan te planten. Maar wat maakt deze plantensoort zo geschikt als haag? In het onderstaande blog leggen wij u meer uit over de eigenschappen en verschillende soorten laurier. Wie weet schittert er binnenkort ook om uw tuin of erf een mooie, volle laurierhaag!

Het aanbod lauriersoorten

Wanneer u van plan bent om een laurierhaag aan te planten, valt het altijd eerst aan te raden om u eens te verdiepen in het assortiment lauriersoorten. En geloof ons die zijn er veel, zo vindt u eigenlijk altijd wel een laurierhaag die perfect om of in uw tuin past! Door heel de wereld komt u deze plantensoort tegen en in Europa hebben kwekers vaak meerdere soorten waar u uit kunt kiezen. Wat de populairdere soorten zijn?

  • Laurier Caucasica: De laurier Caucasica komt, zoals zijn naam zegt, uit de Kaukasus. Inmiddels heeft deze wintervaste en sterke plant zijn weg naar West-Europa en de rest van de wereld gevonden. Kenmerken zijn een mooi vol, donkergroen blad met in de bloeiperiode sierlijke, witte bloemen. Het is doorgaans mogelijk een laurier Caucasica te kopen via een website of bij kwekers zelf!
  • Portugese laurier: Portugese laurier kenmerkt zich door zijn smalle vorm. Deze lauriersoort is een vrij snelle groeien. Wat betekent dat u hem dus zeker een of twee keer per jaar in model moet houden. Een mooie invulling voor de klassieke, landelijke maar zeker ook moderne tuin.
  • Laurier Herbergii: De Herbergii doet het vooral goed als lage, tot middelhoge laag. Dit maakt hem geschikt om kleine afbakeningen in een tuin mee te maken. Het is een mooie volle haag wat hem geschikt maakt als beschermer van de privacy in de tuin.

  • Laurier Genolia: Laurier Genolia is een ranke lauriervariant. Wilt u een smalle, hoge haag in of om de tuin, dan is de Genolia perfect. Deze lauriersoort kan al snel een hoogte van vier meter halen. Wilt u hem bewust klein houden? Dan kunt u hem het beste een of twee keer per jaar snoeien. Verder vraagt de Genolia om weinig extra onderhoud.

Sterke en wintervaste plant

Laurier heeft als kenmerk dat het een sterke, veelzijdige plant is. Die robuustheid uit zich voornamelijk in de wintervastheid van de plant, daarnaast verliest het merendeel van de soorten laurier die er zijn, het blad niet. Dat scheelt weer blad rijven in de herfst en ook blijft in de wintermaanden de privacy van uw tuin verzekerd.

Gemakkelijk onderhoud

Tot slot zijn de soorten laurier makkelijk te onderhouden en vragen ze om weinig onderhoud. De meesten soorten dienen echter wel een tot twee keer per jaar gesnoeid te worden om de haag in model te houden. Dit is wel afhankelijk van de groeisnelheid van een plant. Hierover kan de kweker of het tuincentrum waar u uw laurier koopt altijd meer over vertellen!

Bron: Haag-Heg

Tags: