Tuinonderhoud in de winter

In de winter kun je je tuin natuurlijk niet echt gebruiken, maar het is wel handig om deze te blijven onderhouden. Zo kun je deze het makkelijkste weer gebruiken wanneer het voorjaar wordt. We kunnen je een aantal tips geven om je tuin goed in stand te houden.

Zo kun je de hele maand januari gebruiken om bepaalde bomen, struiken en planten te snoeien zodat ze alvast klaar zijn voor het voorjaar. Doe dit alleen niet wanneer het vriest maar bij voorkeur tijdens zachter weer. Ook kun je beter niet over je gazon heen lopen wanneer het vriest aangezien je het gras dan beschadigd. Wanneer er sneeuw gevallen is kun je dit ook het beste laten liggen want het zorgt voor een goede isolatie voor planten.

Wat betreft de beplanting in deze tijd van het jaar; dit kan gewoon doorgaan wanneer het niet vriest. Wanneer je wat meer kleur in je tuin wil hebben kun je deze opvrolijken door bijvoorbeeld viooltjes in bakken te planten. Ook moet je je er op voorbereiden dat de ijzige en harde wind in de tuin beplanting zou kunnen verwoesten. Het beste kun je hiervoor wintergevoelige planten het beste afdekken. Tevens kun je bomen planten wanneer het niet vriest. En wanneer je kuipplanten in je winterberging hebt, moet je niet vergeten deze geregeld water te geven. Bovendien moeten ze genoeg lucht kunnen krijgen, dit kan simpelweg bereikt worden door bij vorstvrij weer een raam of deur te openen.

Wanneer je een vijver hebt kan deze bij strenge vorst de neiging krijgen dicht te vriezen. Hierdoor moet je vaak controleren of er niet sprake is van een open wak. Het is echter niet aan te raden de vijver open te hakken wanneer deze dichtgevroren is aangezien de vissen dan dood kunnen gaan door de schokken. Wanneer het niet vriest zullen vissen en andere dieren nog steeds zuurstof gebruiken. Dit geldt ook voor onderwaterplanten, en dit proces gaat door ook wanneer er ijs op de vijver ligt. Maar een sneeuwlaag op het ijs kan wel beter verwijderd worden want een belemmering van lichtinval zorgt ervoor dat de planten niet goed in leven kunnen blijven.

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe meubelen in je tuin, kun je een kijkje nemen op de website van Fonteyn. Kijk bijvoorbeeld eens op tuinbank. Wanneer je liever tuinmeubelen wil integreren die een wat luxere uitstraling geven, kun je ook loungestoel checken.

Tags: