Opvolging van de buxus

Al vele jaren is de buxus een populaire haagplant. Door zijn groenblijvende bladeren, uitstekende winterhardheid en veelzijdigheid als zowel lage- als hoge haag is deze in veel tuinen in Nederland terug te vinden. Echter zijn er – mede daardoor – ook veel buxusziekten ontstaan en ongedierte zoals de buxusrups en buxusmot. Dit resulteert in bruine, kaalgevreten buxushagen. Kunt u het beste het ongedierte bestrijden of de gehele buxus vervangen?

Buxus bestrijden

De buxusrups eet de bladeren op, wat zorgt voor een kale buxushaag. U kunt de buxusmot en -rups bestrijden, echter vergt dit een hoop doorzettingsvermogen daar er dan continu en voor altijd bestreden moet worden. Ziet u bladeren met eitjes erop? Knip deze er direct af en gooi het afgeknipte blad weg. Een biologische wijze om ook van de buxus af te komen, is om nestkastjes voor vogels op te hangen. Vogels eten namelijk de buxusrups op! Ook kan het bemesten van de bladeren helpen. Dit maakt het eten van de bladeren minder aantrekkelijk voor de rups waardoor een kale haag kan worden voorkomen. Ook kunnen aaltjes ingezet worden om de buxusrups te bestrijden.

Het vervangen van de buxus

Mocht u niet continu bezig willen zijn met het bestrijden van de buxus, kunt u altijd ervoor kiezen om de buxushaag te vervangen. Zo zijn er meerdere vervangers verkrijgbaar bij Buxusvervanger.nl. De meest populaire buxus vervanger is de Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd. Dit buxusalternatief heeft veel uiterlijke gelijkenissen met de buxus en is zowel in te zetten als lage haag of hoge haag en uitermate geschikt als border of tuinafscheiding. Er zijn verschillende soorten Ilex, ieder met zijn of haar eigen kenmerken qua vormgroei en type en kleur blad. Ze zijn allemaal groenblijvend en hebben kleinere bladeren, gelijk aan de buxus, met één verschil: niet vatbaar voor buxusziekten of buxus-ongedierte. Zo heeft u gegarandeerd een mooie, groenblijvende haag en bent u af van de kale buxus en heeft u geen omkijken meer naar het bestrijden van de buxusrups en – mot.

Tags: