Met een goede filterpomp hou je de vijver gezond

Een vijver is een oase van rust. Een vijver past vrijwel in elke tuin. Of je nu een mediterrane tuin wilt maken van jouw achtertuin of juist een Japanse tuin aan wilt leggen, een vijver is een mooie aanvulling. Een vijver aanleggen vraagt echter wel wat vakkennis. Het is niet alleen een gat graven, folie erin en vullen maar. Het is belangrijk dat de vijver op de juiste wijze aangelegd wordt en met de juiste vijverbenodigdheden aangevuld wordt. Zo heb je bijvoorbeeld een goede filterpomp nodig ter bevordering van de watercirculatie. Daarmee behoudt het water zijn kwaliteit en kunnen natuurlijke en biologische processen plaatsvinden. Bij stil water gaan afvalstoffen van vissen, planten en andere dieren zich namelijk ophopen. De gassen die hierbij vrijkomen zijn niet bevorderlijk voor je vijver en de omgeving. Met de filterpomp blijft het water in beweging en worden deze gassen afgevoerd. Je vijverwater blijft gezond en daarmee de vissen, planten en andere dieren ook.

De werking van een filterpomp

Een filterpomp zorgt voor een goede watercirculatie. Het pompt het water rond. Er zijn filterpompen die zowel buiten het water als in het water geplaatst kunnen worden. Vaak is een opstelling waarbij de filterpomp buiten het water geplaatst wordt makkelijker. De pomp kan dan eenvoudiger schoongemaakt worden. Het water wordt uit de vijver naar de filterpomp gezogen, daar wordt het water gefilterd. Afvalstoffen blijven achter en het gefilterde water stroomt terug de vijver in. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een waterval. Niet alleen zorg je dan voor een gezonde vijver, ook creëer je een erg gezellig en sfeervol effect.

Een ruime keuze aan filterpompen

Voordat je een filterpomp kopen gaat, is het belangrijk je eerst goed te oriënteren. Er zijn namelijk veel verschillende pompen te koop. Hierbij kun je bijvoorbeeld letten op het pompvermogen, het aantal liters water dat je pomp per uur verwerkt. Hoe groter je vijver, hoe hoger het pompvermogen dient te zijn. Ook de opvoerhoogte is belangrijk bij het uitzoeken van de juiste filterpomp. Dit geeft aan op welke maximale hoogte de filterpomp nog goed werkt. Ben je van plan jouw filterpomp naast de vijver te plaatsen, bij de waterval bijvoorbeeld, dan is de opvoerhoogte erg belangrijk. Tevens zijn er verschillende merken filterpompen te koop. Welk merk het beste bij jouw vijver past, kan de vijverspecialist je vaak exact uitleggen. Ook kan hij je meer vertellen over de werking, de juiste aanleg en de verzorging van de pomp. Koop je filterpomp eenvoudig online en laat hem bij je thuis bezorgen, zodat jij snel met je vijver aan de slag kunt.

Tags: