Leer hoe je jouw tuin kunt beveiligen met behulp van deze tips

Het belang van een goede beveiliging van de tuin wordt regelmatig onderschat door huishoudens. Zo ziet ook een ervaren slotenmaker in Leiden, die aangeeft bij mensen thuis te komen waar de schuttingdeur slechts met een simpel schuifje afgesloten wordt. Het is voor een inbreker eenvoudig dit schuifje open te schuiven vanaf de buitenzijde van de tuin. Vaak wordt gesteld dat een goed slot op de schuttingdeur in de praktijk weinig nut heeft, daar het voor inbrekers altijd mogelijk zal blijven om over de schutting heen te klimmen. Vergeet echter niet dat inbrekers de kans dat zij gepakt worden tot een minimum willen beperken; over de schutting klimmen valt al snel op. Welke tips kun je gebruiken wanneer je de bestaande beveiliging van je tuin wilt verbeteren? In dit artikel zet de slotenmaker ze op een rijtje. 

Tip 1: verbeter het slot op de schuttingdeur 

Zoals reeds aangegeven werd, heeft een slot op de schuttingdeur wel degelijk nut. Haal het schuifje weg en vervang deze voor een stevig insteek- of oplegslot. Het voordeel van een oplegslot zit in het feit, dat je deze vaak relatief makkelijk zelf monteert. Bij een insteekslot is dit lastiger; hulp van een slotenmaker uit de regio kan wenselijk zijn. Houd er rekening mee dat sloten buiten worden blootgesteld aan water en ruige weersomstandigheden. Voldoende onderhoud aan de sloten uitvoeren is essentieel om te voorkomen dat het slot al snel vervangen moet worden. 

Tip 2: beveilig ook de schuur met een stevig slot 

Kijk bij het beveiligen van de tuin niet alleen naar het slot op de schuttingdeur. Ook het slot op een schuurdeur moet van voldoende kwaliteit zijn om de kans op een inbraak te kunnen verkleinen. Gebruik hier geen oplegslot, maar een simpel model cilinderslot met bijvoorbeeld een sluithaak. Deze cilindersloten zijn van mindere kwaliteit dat de sloten die je op een voor- of achterdeur gebruikt. Het verschil zit onder meer in het aantal punten waar de deur met het kozijn verbonden zit. De sloten zijn echter voldoende om bijvoorbeeld diefstal van een fiets of tuingereedschap tegen te gaan. 

Tip 3: gebruik een dummycamera in de tuin 

Niet iedereen vindt het een prettig idee dat er beelden worden gemaakt van hetgeen er in hun tuin gebeurt. Je weet immers nooit helemaal zeker, wie met de beelden mee kan kijken. Verhalen over gehackte camera’s zijn de afgelopen jaren meer dan eens in het nieuws gekomen. Goed alternatief voor deze beveiligingscamera’s is een dummycamera. De camera lijkt net echt, maar neemt geen beelden op. 

Tags: