Hoe leg ik een vijver aan

Een vijver aanleggen is niet het makkelijkste ter wereld, het is een klus die ontzettend veel voorbereiding, werk en energie vergt. Als het echter is gelukt, geeft het je tuin echter wel een ontzettend grote boost, het laat je tuin er sprankelend uitzien. Daarom in dit blog voor de klussers in de tuin onder ons, een aantal tips over hoe jij je vijver op een goede manier aan kan leggen. 

Maak een ontwerp

Het belangrijkste om mee te beginnen: geen overhaaste stappen maken. Maak eerst een tekening hoe je de vijver eruit wilt laten zien, om vervolgens te berekenen (of laten berekenen) wat haalbaar is. Zonder ontwerp te maken verwoest je jouw tuin, iets wat je natuurlijk niet wilt hebben. Zorg daarom dat je eerst een stappenplan voor jezelf opstelt die je keurig in stappen af gaat, want het is moeilijk om fouten in een later stadium te herstellen. hou hierbij rekening met de plek waar je de vijver plaatst; in de meeste gevallen heeft een vijver 6 tot 8 uur zon per dag nodig.

Uitgraven

Als je een ontwerp hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Ga allereerst na wat voor gereedschap en materiaal je allemaal nodig hebt voor het graven. Als je goed voorbereid bent helpt dit enorm. Zorg dat je vijverfolie gebruikt, dit zorgt voor een mooier en natuurlijker gezicht van de vijver. Maak de grond egaal en let goed op dat je in de buurt van de vijver gaan wortels en planten hebt staan, deze kunnen het vijverfolie namelijk beschadigen wat tot desastreuze gevolgen kan leiden. Het uitgraven en het verwijderen van planten en wortels zal voor een hoop afval zorgen, daarom is het handig om van te voren een container te huren. Door heel Nederland zijn goedkope containers te vinden. 

Vullen maar

Als de basis van de vijver er eenmaal is, wordt het tijd om het af te werken. Pomp het water erin, om vervolgens de planten en de vissen erin te doen. Ga langs bij een intratuin of struin het internet af om inspiratie hiervoor op te doen. 

Tags: