De beste tips voor 65+ers die op zoek zijn naar een baan als hovenier

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, betekent dit niet per se dat je meteen moet stoppen met werken. Veel mensen blijven ook na hun 65e nog actief op de arbeidsmarkt. Zoek je een nieuwe uitdaging en wil je aan de slag als hovenier? Zoek dan op termen als hovenier gezocht. In deze blog delen we de beste tips voor 65+ers die op zoek zijn naar een baan als hovenier.

Begin klein en breid uit

Als je al een aantal jaren uit de arbeidsmarkt bent geweest, kan het lastig zijn om meteen een fulltime baan als hovenier te vinden. Begin daarom met een kleinere klus, bijvoorbeeld het onderhouden van een tuin bij een verzorgingshuis of bij vrienden en familie. Zo kun je rustig opbouwen en meer ervaring opdoen. Daarnaast ontmoet je op deze manier ook meer mensen in het vakgebied die wellicht andere klussen voor je hebben.

Gebruik je ervaring en netwerk

Een belangrijk voordeel van het werken op latere leeftijd is dat je vaak een schat aan ervaring en een groot netwerk hebt opgebouwd. Benadruk deze ervaring en neem contact op met voormalige collega’s en werkgevers. Zij kunnen je wellicht in contact brengen met mogelijke werkgevers. Daarnaast is het belangrijk om actief te blijven in het netwerk, bijvoorbeeld door deel te nemen aan vakbeurzen en netwerkevenementen.

Laat zien dat je bij de tijd bent

Hoewel je misschien wat ouder bent dan andere sollicitanten, betekent dit niet dat je niet meer bij de tijd bent. Laat zien dat je op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen in het vakgebied en bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken. Zo kun je bijvoorbeeld gevraagd worden wat je zou doen als je een bepaalde ziekte in een plant zou tegenkomen. Maar ook vragen over veiligheid op de werkplek kunnen gesteld worden. Een proactieve en deskundige houding zal werkgevers overtuigen dat je nog altijd van grote waarde bent.

Volg een korte cursus of training

Het is goed om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Overweeg daarom om een korte cursus of training te volgen op het gebied van hovenieren. Dit kan bijvoorbeeld online of via een volksuniversiteit. Deze extra kennis en vaardigheden kunnen net het verschil maken tijdens een sollicitatie.

Blijf positief en gemotiveerd

Als 65-plusser kan het soms moeilijk zijn om een baan te vinden, maar het is belangrijk om positief te blijven en te blijven motiveren. Een optimistische houding en een passie voor hovenieren zullen werkgevers zeker aanspreken. Zorg er daarnaast voor dat je goed rust en voldoende beweegt om fit te blijven voor het werk.

Hoewel het soms een uitdaging kan zijn om op latere leeftijd nog een baan te vinden, zijn er genoeg mogelijkheden voor 65+ers die als hovenier aan de slag willen. Door klein te beginnen en actief te blijven in het netwerk, kun je stap voor stap meer ervaring opdoen en jezelf steeds verder ontplooien. Door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het vakgebied en een proactieve houding aan te nemen, maak je bovendien een goede indruk op werkgevers. Dankzij deze tips en door middel van organisaties zoals Actief65+ kunnen ook 65+ers nog jarenlang genieten van een voldoening gevende baan als hovenier.

Tags: